Σελίδες

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Σύνοδο Κορυφής Βρυξελών 18 - 19 Οκτωβρίου 2012

Ο φάκελος των θεμάτων των εικοσιεφτά (27) της συνόδου των Βρυξελών 18 – 19/10/2012


Τα βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης  που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλες
ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Ο ΠΙΘΑΝΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
ΚΟΙΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Von Rompuy, και η Γαλλία θα επιθυμούσε ένα «ισχυρό» προϋπολογισμό. Η Γερμανία αντίθετα ζητά ένα απλό «πόρο» με ειδικούς σκοπούς και περιορισμένο.
Σε σχέση με την αντίθεση Βερολίνου από την μια πλευρά Παρίσι – Ρώμη – Μαδρίτης από την άλλη είναι πιθανόν η συνάντηση να εξουσιοδοτήσει τον V.R. να συνεχίσει για την εξεύρεση λύσης.
ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΒΡΥΞΕΛΕΣ
Τα ατομικά οικονομικά συμβόλαια (μεμονωμένα κράτος σε δυσκολία) συναντούνε την αντίσταση του Παρισιού, απρόθυμοι να παραχωρήσουν κυριαρχία, ενώ έχει γίνει θετικά αποδεκτά από την Γερμανία
Εμπίπτουν στην αρμοδιότητα που πιθανόν η σύνοδο θα δώση στο πρόεδρο του συμβουλίου της ΕΕ να διερευνήσει, εντός της συνάντησης του Δεκεμβρίου, μια λύση αποδεκτή από τους εταίρους.
ΕΝΙΑΙΑ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ









Οι πιθανές ημερομηνίες για έναρξη εφαρμογής του καθεστώτος επιτήρησης
Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία επιμένουν να τεθεί σε πλήρη ισχύς  το καθεστώς από 1η Ιανουαρίου 2013, όπως αποφασίστηκε  στην σύνοδο τέλη Ιουνίου. Η Γερμανία πλαισιωμένη από την ΕΚΤ, θεωρούν ότι είναι αδύνατον να τηρηθούν οι χρόνοι.


2013
Το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο επίτροπο για τα Οικονομικά της Ε.Ε., κάποια στιγμή μετά την σύνοδο. Η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2012 μπορεί να διατηρηθεί μόνο με πολιτική απόφαση.



2014
ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία θέτουν υπό συζήτηση την δυνατότητα του Esm να ανακαικεφαλαιοποιεί απευθείας τις τράπεζες εκτός και αν με αυστηρούς όρους και αποκλείουν την πρόοδο τους
Η σύνοδος δεν θα επιμήνει ιδιαίτερα για να αποτρέψει σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας, και θα παραπέμψει και αυτό το θέμα στην συζήτηση των υπουργών οικονομικών της ένωσης του ecofin
Τα Προγράμματα Διάσωσης της Ελλάδος και της Ισπανίας
Παραχώρηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα και να διαπραγματευτεί με την Ισπανία μια γραμμή πίστωσης: η Γερμανία έχει κάνει ανοίγματα και στα δύο θέματα
Τα θέματα δεν συμπεριλαμβάνονται στη αζέντα, πιθανώς θα είναι η Ευρω-ομάδα στα μέσα μέσα του Νοεμβρίου που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βοήθειας προς την Αθήνα και, ίσως προς την Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου