Σελίδες

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Το γαϊτανάκι της κρίσης στη Ευρωζώνη θα συμπεριλάβει και την Σλοβενία;

Το γαϊτανάκι της κρίσης, επεκτείνεται στην Ευρωζώνη. Σαν μια επικίνδυνη πετρελαιοκηλίδα ανάλογη με εκείνη του κόλπου του Μεξικού που προκάλεσε μια από της μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στη ιστορία του πλανήτη μας. Μετά την Κύπρο στο παιχνίδι της κρίσης μπαίνει μια άλλη μικρή χώρα της Ευρωζώνης, η Σλοβενία. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί όλους τους πιθανούς κινδύνους να μετεξελιχθεί σε  ανάλογο φαινόμενο με το παραπάνω του κόλπου, όχι αυτή τη φορά σαν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που απειλούν τις ισορροπίες του οικοσυστήματος με καταστροφή,  αλλά σαν οικονομικό ντόμινο που βαθαίνει την κρίση στη Ευρωζώνη και σιγά -σιγά αποσυνθέτει το όραμα για ολοκλήρωση και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Το αμείλικτο ερώτημα που προβάλλει πλέον είναι προς τα πού τείνει να μετεξελιχθεί αυτή η κρίση στην Ευρωζώνη, και τελικά ποιος έχει την ευθύνη, αλλά και πώς μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα και η τάση του βαθέματος του σπιράλ του φαύλου κύκλου ύφεσης – ανεργίας, να οδηγηθεί στη σταθεροποίηση/ανάπτυξη, που πλήττει κύρια τις χώρες του Νότου.
Ας ξεκινήσω με ένα ερώτημα και θα περιοριστώ μόνο σε αυτό σε πρώτη φάση. Μετά την Κύπρο θα είναι η Σλοβενία; Και για αυτή τη χώρα υπάρχει κίνδυνος προσφυγής σε πρόγραμμα διάσωσης. Ο λόγος είναι το ασθενικό της τραπεζικό σύστημα. Το 2012 οι τράπεζες της Σλοβενίας, στη πλειοψηφία τους ιδιοκτησία του κράτους (ας θυμηθούμε την θέση ΣΥΡΙΖΑ, για τις μαγικές ιδιότητες που θα είχε στη κρίση η κρατικοποίηση των τραπεζών στη χώρα μας) είχαν ζημιές 606 εκατομμύρια Ευρώ, 67 εκατ περισσότερα από το 2011. Τα δε επισφαλή δάνεια είναι περίπου 7 δις Ευρώ. Άλλα νούμερα; Ο τραπεζικός τομέας βαραίνει περίπου το 130% του ΑΕΠ της χώρας, η οποία μπήκε στο Ευρώ το 2007 με ένα Χρέος /ΑΕΠ 16% για να φτάσει 59% το Χρέος/ΑΕΠ το 2013, η ανεργία ανήλθε στο 12% στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία 14 χρόνια.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία η προσφυγή της Σλοβενίας σε πρόγραμμα διάσωσης στους μηχανισμούς και στην τρόικα είναι πλέον όλο και πιο πιθανό.

Αρτεμάκης Μιχάλης
artemakism@ameksa.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου