Σελίδες

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Τρία μικρά σχόλια της επικαιρότητας

1.   Είμαστε για κλάματα
Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ είχε δηλώσει …. για την Χρυσή Αυγή, όταν ακούνε στην Ευρώπη δεν γελάνε… Εμείς με την 3η Εθνικιστική Κατασκήνωση Κρήτης, σε παραλία στη Κίσσαμο, με αναπαραστάσεις Σπαρτιατών με δόρατα και ασπίδες, «απόλυτη πειθαρχία και σκληρή εξάσκηση» περιοριστήκαμε να χασκογελάμε. Το θέμα δεν είναι για γέλια όταν πρόκειται για beach πάρτι των Νεοναζί. Αν δει κάποιος τις φωτογραφίες καταλαβαίνει τι αξία έχει η ρήση των αρχαίων ημών προγόνων «νους υγιής εν σώματι υγιεί» Σε αυτά τα σώματα που βλέπουμε στις φωτογραφίες πως είναι δυνατών να υπάρχει στοιχειωδώς ένα «δράμι νους».
Αλήθεια ο δήμος Κισσάμου δεν καταλαβαίνει ότι με το να δίνει άδεια, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι η διάθεση της παραλίας είναι στη δικαιοδοσία του και όταν πρόκειται για οργανωμένες εκδηλώσεις διάρκειας δύο ημερών απαιτείται άδεια από το δήμο. Ότι η περιοχή δυσφημείτε όταν η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου μέσω ξένων μέσων ενημέρωσης, όπως ήταν του Αμερικανικού περιοδικού «VICE» με τίτλο «GREEK NEO-NAZI BEACH PARTY» το ρεπορτάζ περιλαμβάνει και σημαντικό αριθμό φωτογραφιών από την κατασκήνωση, που αναπαριστούν τα «καλλίγραμμα κορμιά» των Χρυσαυγητών να ασκούνται στις πολεμικές τέχνες κορίτσια και αγόρια.

2.   Ευθύνη των αρχών
Το τραγικό περιστατικό συνέβη προχθές στη σήραγγα Τοπολίων και κινδυνεύει η ζωή μιας νεαρής κοπέλας από την πτώση πέτρας. Δεν απαλλάσσει ευθυνών τις αρχές εκείνες, που χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το έργο έδωσαν την άδεια να ανοίξει ο δρόμος για να διευκολυνθούν οι επισκέπτες στην προσέλευση τους προς Ελαφόνησο. Όταν υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας δεν επιτρέπεται να μην λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πιθανοί κίνδυνοι για ατυχήματα. Και τελικά να πρυτανεύει η λογική του κέρδους, πιθανόν κάτω από την πίεση και των επιχειρηματιών της περιοχής το πώς θα διευκολύνουμε την επισκεψιμότητα και κατ’επέκταση τα έσοδα.

3.   Βενετία και Βενετία της Ανατολής
Αναρτήθηκε απόδειξη ταμειακής μηχανής, στην ηλεκτρονική έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Repubblica.it του γνωστού café LAVENA επί της πλατείας του Σαν Μάρκο της Βενετίας για τέσσερεις καφέδες espresso και 2 Montenegro σύνολο λογαριασμού 100,80€.
Αρά σκέφτομαι δεν είναι μόνο η καθ’ημάς Βενετία της Ανατολής «Ενετικό λιμάνι» στη παλιά πόλη, που πληρώνουμε π.χ. 6,00€ τον εσπρέσο σε ορισμένα από τα καταστήματα, αυτό γίνεται και στη αληθινή Βενετία. Η διαφορά βέβαια, είναι όσο υπερβολικό και να ακούγεται το συνολικό ποσό, ότι στη μία περίπτωση πρόκειται για την πραγματική Βενετία ενώ στη άλλη για ιμιτασιόν. Επίσης εκτός ότι εκεί εκδίδουν όλες τις αποδείξεις υπάρχει ανάλυση τι πληρώνεις. Στη συγκεκριμένη απόδειξη πχ διαβάζουμε ότι το suppl music (ζωντανή μουσική) χρεώνεται 42,00€, για 7 άτομα, 4Χ6,00 καφέ εσπρέσο 24,00€ και 2Χ10,00 Μοντενέγκρο 20,00€. Μετά πρόκειται για το ιστορικό καφέ της Βενετίας των μουσικών και συγγραφέων, με θαμώνες διάσημους Μουσικούς, όπως ο Richard Wagner και συγγραφείς όπως Ugo Foscolo, Gabriele DAnnunzio , Honore de Balzac, Alberto Moravia, κλπ. Ενώ στη καθ’ημάς ανατολή κυριαρχεί το κιτς(!)
Ασφαλώς το Café LAVENA  δεν είναι για όλα τα βαλάντια. Αυτό το γνωρίζουν όλοι.
Όταν την δεκαετία του 70 είμαστε φοιτητές και επισκεπτόμαστε την πόλη της Βενετίας και την πλατεία του Αγίου Μάρκου, πάντα πηγαίναμε μπροστά σε κάποια απόσταση από το Café Lavena για να ακούσουμε μουσική Wagner από την ορχήστρα του καταστήματος, ποτέ δεν διανοηθήκαμε να γίνουμε θαμώνες του.

Αρτεμάκης Μιχάλης
artemakism@ameksa.gr       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου