Σελίδες

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατία και Παιδεία

Δημοκρατία είναι να είμαστε ανοικτοί σε σκέψεις και ιδέες.
Να αποφεύγουμε τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που μπορεί να πληγώνουν το ανθρώπινο εγώ.
Να επιτρέπονται οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί όταν μπορεί μόνο να τους τεκμηριώνουμε.
Δεν υπάρχει γραμμική εξέλιξη στην ανθρώπινη πρόοδο, ιδιαίτερα τον καπιταλισμό, ιστορικά τον διακρίνει η κυκλικότητα.
 Η επιστημονική γνώση της οικονομίας – κοινωνίας – ψυχολογίας – πολιτικής – ιστορίας, κλπ, αποτρέπει τον ανορθολογισμό και την συνωμοσιολογία στη ερμηνεία και την γέννηση των φαινομένων.
Η αμάθεια όπως και η ημιμάθεια στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η αιτία που βοηθά τις ολοκληρωτικές ιδεολογίες, να βρίσκουν έδαφος και να απλώνονται στο κοινωνικό ιστό, όπως είναι και του ναζισμού - φασισμού.
Φτάνει επι τέλους με το παραμύθι και το μύθο του λαϊκισμού, ότι η κρίση στη χώρα μας οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι «τα φάγανε» και γιατί υπάρχουν τα μνημόνια.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει διαφθορά και κακοδιαχείριση στο κράτος – πολιτικό σύστημα αλλά και στη κοινωνία, ή ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν φτωχοποιούν κοινωνικές ομάδες, και δεν ευθύνονται για την ανεργία.
Η τελευταία κρίση δεν ήταν προβλέψιμη, ή τουλάχιστον δεν μπορούσε κανείς να προβλέψει την διάρκεια και το βάθος της. Εκ των υστέρων όλοι μπορεί να αποδεικνύονται προφήτες. Οι κρίσεις του καπιταλισμού επαναλαμβάνονται αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε την εμφάνιση ακριβώς των ίδιων οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων. Σήμερα η παγκοσμιοποίηση – απορρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών – η ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων, όπως επίσης η ύπαρξη Νομισματικών Ενώσεων (Ευρωζώνη) και η μεταφορά σημαντικού τμήματος της παραγωγής από την Δύση στη Άπω Ανατολή, είναι εντελώς καινούρια φαινόμενα.
Η μόνη λύση στη κρίση και στη υπέρβαση της, είναι ο ανοικτός και δημοκρατικός διάλογος μεταξύ πολιτικού συστήματος – κοινωνικών εταίρων – κοινωνίας των πολιτών. Καμιά ανοχή σε φαινόμενα βίας από όπου και αν προέρχονται. Δικαίωμα άσκησης βίας έχει μόνο το κράτος δικαίου εντός του συνταγματικού και δημοκρατικού πλαισίου που μπορεί να ελέγχεται.
Καμιά ανοχή στα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα τύπου ΧΑ ή ΚΕΕΔ που επιβουλεύονται την δημοκρατία μας και όλων εκείνων που στο όνομα της «οργής» συνεχίζουν, αμετανόητα να δηλώνουν ότι τους ψηφίζουν.
Οι πολιτικοί όροι χάνουν το περιεχόμενο τους γιατί σε πολλές περιπτώσεις εκφράζουν εγωιστικές επιδιώξεις ή άγνοια του εαυτού μας. Έχουμε ανάγκη από μια νέα αυτογνωσία, όπου από το «εγώ θα πάμε στο εμείς και από το εμείς στο εγώ». Η μητέρα της Δημοκρατίας είναι η Παιδεία. Χωρίς Παιδεία μια κοινωνία όχι μόνο δεν μπορεί να συνεννοηθεί αλλά δεν έχει και μέλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου