Σελίδες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα όπως παρουσιάζεται μέσω της κοινωνικής δικτύωσης

·                     Αν δεν μάθουμε να βάζουμε ερωτήματα πριν κάνουμε αξιολογήσεις, δεν θα μπορεί να ισχύσει πότε η περίφημη φράση του Καρτέσιου που αποτελεί και τον ακρογωνιαίο λίθο του ορθολογισμού το "σκέφτομαι άρα υπάρχω". Ο λόγος περί τρομοκρατίας και της ιδεολογίας της. Αν δηλαδή υπάρχει ακροδεξιά ή ακροαριστερή τρομοκρατία. Υπήρξε στη διάρκεια της μεταπολίτευσης τρομοκρατία στη χώρα μας; Ιδεολογικά σε ποίους χώρους ήταν οι τρομοκρατικές οργανώσεις; Υπήρξαν οργανώσεις όπως πχ η 17 Νοέμβρη, οι Πυρήνες της Φωτιάς, κλπ, ή ήταν κατασκευάσματα των μυστικών υπηρεσιών ή κάποιας διεθνούς συνωμοσίας; Οι εμπειρίες και από άλλες χώρες τι διδάσκει; πχ στη γείτονα Ιταλία, υπήρξαν ή όχι οι "Ερυθρές Ταξιαρχίες" πέρα από το ακροδεξιό και φασιστικό εξτρεμισμό; Αλήθεια σύμφωνα με τις πολιτικές επιστήμες υπάρχουν ιδεολογίες και πολιτικές των άκρων στο σχήμα Δεξιά – Αριστερά, ή η μόνη χώρα στη Ευρώπη που δεν δέχεται να το συζητήσει είναι η δική μας; Αυτό ασφαλώς συμβαίνει και για ευνόητους μικροκομματικούς λόγους, αλλά νομίζω ότι το κυρίαρχο στοιχείο είναι ιστορικοί λόγοι. Είμαστε η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία πριν το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου περάσε στο δικό της Εμφύλιο, στον οποίο συγκρούστηκε η Δεξιά με την Αριστερά για το ποιος θα αναλάβει την εξουσία. Παρά την συμφιλίωση και την αποκατάσταση της δημοκρατίας ορισμένα ζητήματα παραμένουν ακόμα ταμπού, τα οποία σε περιόδους κρίσεων γίνονται άκρως επικίνδυνα για την λειτουργία της δημοκρατίας μας, όταν εξωραΐζουν τη βία, ανεξάρτητα προέλευσης.  

·                     Με βάση την παγκόσμια κατάταξη (Il world University Rankings 2013 - 2013) που υπογράφει  το TIMES HIGHER EDUCATION για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, το μόνο που σώζεται από τα Ελληνικά Ιδρύματα είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο) με ταξινόμηση 301 - 350 καλύτερα στο κόσμο. Στα top Πανεπιστήμια (200 καλύτερα) κυριαρχούν  οι ΗΠΑ και η Αγγλία. Με πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως :Χάρβαρντ και Οξφόρδης. Ο λόγος περί παιδείας  και για πρωτιές. Και ασφαλώς οι αναφορές δεν είναι μόνο για μεγάλες χώρες, αλλά και μικρές όπως η χώρα μας της οποίας κανένα από τα ιδρύματα της δεν συμπεριλαμβάνονται στα 200 καλύτερα. Υπάρχουν όμως της Φιλανδίας, του Ισραήλ, κλπ. Για να έχουμε στοιχειώδη αυτογνωσία και μέτρο σύγκρισης όταν επικαλούμαστε το κλέος των αρχαίων μας προγόνων για το που είμαστε σήμερα. Όταν μάλιστα πιστεύουμε οτι αποτελούμε τον "περιούσιο" λαό που όλοι συνωμοτούν εναντίο του για να τον αφανίσουν. Ιδού λοιπόν που βρίσκονται τα Πανεπιστήμια μας στην παγκόσμια κατάταξη. Το μόνο που ξεχώρισε έστω στα 301 - 350 καλύτερα ήταν το Π.Κ. Έτσι μπορούμε ακόμα να δικαιολογούμε κάποια από τα προσχήματα  του ελληνοκεντρισμού μας. Πάντως μπράβο στους συντελεστές της διάκρισης του Π.Κ.. Τα κριτήρια ταξινόμησης είναι: καινοτομία, διδασκαλία. δημοσιεύσεις - αναφορές, έρευνα, και outlook.

·                     Ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση Λέττα στη Ιταλία,  υποχώρηση του Μπερλουσκόνι, για να αποφύγει την διάσπαση στο κόμμα του.
Η Ιταλική δικαιοσύνη έκανε τον καθήκον της, η Βουλή και η Γερουσία το ίδιο. Όταν οι θεσμοί λειτουργούν σε μια χώρα, λειτουργεί και η δημοκρατία. Ας ευχηθούμε το ίδιο να συμβεί και στη χώρα μας.

·                     Τι είναι το shutdown; γραμματικώς σημαίνει ΚΛΕΙΣΙΜΟ και επί το λαϊκότερο κατεβάζω τα ρολό επ’αοριστο! Ποιους αφορά; Τις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που περιλαμβάνουν 4,1 εκατ. Δημόσιους υπαλλήλους. Πώς προέκυψε; Από την σύγκρουση μεταξύ του Μπάρακ Ομπάμα και της αντιπολίτευσης των ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι μπλόκαραν την ψήφιση του προϋπολογισμού 2013 & 2014, που αρχίζει από 1/10 τρέχοντος μηνός. Ο λόγος της ασυμφωνίας για τις δαπάνες είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας και αφορά 35 εκατ Αμερικανούς που ως γνωστό οι Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνούν και επειδή η εφαρμογή του ξεκινάει τώρα επιδιώκουν να το ακυρώσουν πριν αρχίσει να λειτουργεί.  Έτσι κινδυνεύουν με το shutdown 800 χιλ από τους δημόσιους υπάλληλους να μείνουν στα σπίτια τους και άλλο 1 εκατ να πηγαίνουν στη δουλειά τους χωρίς να πληρώνονται. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αν η ιστορία αυτή έχει μάκρος μπορεί να κοστίσει  στην αμερικανική οικονομία μέχρι το 1,4% του ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου του έτους.


artemakism@ameksa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου