Σελίδες

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχει κίνδυνος νέας κρίσης στη Ευρωζώνη;

Ενώ  η χώρα στην «Βουλή αναστενάζει», με τις εκατέρωθεν ατάκες, αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα και πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλόσχημα ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι έχει την ηγεμονία στην πολιτική σκηνή της χώρας, τα σύννεφα για μια πιθανή νέα κρίση στην ευρωζώνη κάνουν την εμφάνιση τους ξανά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Αφορμή η νέα έκθεση της «Global Macro Outlook» του οίκου αξιολόγησης Moodys που κρούει τον κώδωνα κινδύνου για μια νέα πιθανότητα κρίσης στην ευρωζώνη που θα είναι αποτέλεσμα της κόπωσης του πληθυσμού από τις πολιτικές λιτότητας.
Ο κίνδυνος εκτιμά η έκθεση μπορεί να προέλθει από την πιθανή επιτυχία ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος στους δύο πιο αδύνατους πολιτικά κρίκους στον Νότο,  την Ελλάδα και την Ιταλία. Στην μεν περίπτωση της Ελλάδας υπονοείται ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα που μπορεί «να μην θέτει θέμα εξόδου από το ευρώ βάζει όμως το θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του Memorandum» γεγονός το οποίο σαφώς δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει που μπορεί να οδηγήσει. Από την άλλη είναι η Ιταλία με την ισχυρή παρουσία του Κινήματος 5 αστέρων του Πέπε Γκρίλο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή μελλοντική του εκλογική επιτυχία. Το Κίνημα 5 Αστέρων έχει αμφισβητήσει έντονα την συμμετοχή της Ιταλίας στο Ευρώ και την Νομισματική Ένωση.
Έτσι για την Moodys «παραμένει η πιθανότητα ένα προς τρία, μεσοπρόθεσμα, μια χώρα του Ευρώ, να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη».
Σε μια πρόσφατη έρευνα της η εφημερίδα  New York Times που χρησιμοποίησε μάλιστα με επιτυχία τη διατύπωση «Tea party europei», αναφέρεται σε μια σειρά από κινήματα και σχηματισμούς της ακροδεξιάς ή της εθνικιστικής δεξιάς, κινήματα αντι-μεταναστευτικά και διατήρησης της ταυτότητας που είναι αντίθετα στην ευρωπαϊκή ένωση και περιλαμβάνουν το Front National της Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία, το Κόμμα του Δανικού λαού του Μικελ Ντενκερ, την Χρυση Αυγή στη Ελλάδα, το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Γουιλντερς στη Ολλανδία, τους φιλελεύθερους-εθνικιστές των πρώην οπαδών του Γιορκ Χαϊντερ στη Αυστρία. Σε αυτό το πανόραμα των δεξιών σχηματισμών μπορεί να προστεθούν κόμματα της άκρας αριστεράς, πρώην κομμουνιστές που έχουν κάτι κοινό με τα προηγούμενα  τις αντιευρωπαϊκές και αντι-ευρώ θέσεις. Όπως σωστά τονίζεται από πολλους αναλυτές μπορεί να διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό μείγμα αντιευρωπαϊσμού ιδιαίτερα όσο αφορά «την επέλαση του λαϊκισμού που είναι μια πολύ σοβαρή απειλή για την Ευρώπη».
Όσο καλά κρατεί η οικονομική κρίση στη Ευρωζώνη, τόσο ενισχύονται και οι αντιευρωπαϊκές δυναμέις. Στο χρόνο που διανύουμε οκτώ χώρες της Ευρωζώνης εμφανίζουν ακόμα αρνητική ανάπτυξη, το 2014 προβλέπεται να είναι μονο δύο: Κύπρος (ΑΕΠ-3,9%) και Σλοβενία (-1%), Το 2012 ήταν 10. Αυτό είναι το πλαίσιο των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Το 2013 εκτός της Ελλάδα (-4%) θα  έχουν αρνητική αύξηση κάτω από το μηδέν Ιταλία (-1,8%), Ισπανία (-1,3%), Κύπρο (-8,7%), Ολλανδία (-1%), Πορτογαλία (-1,8%), Σλοβενία (-2,7%), Φιλανδία (-0,6%). Το 2013 η Γερμανία θα αυξηθεί 0,5%, η Γαλλια 0,2%;
Για το 2014 οι προβλέψεις της επιτροπής είναι ότι η ύφεση θα περιοριστεί και θα ξεκινήσει η ανάκαμψη στο σύνολο σχεδόν των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης, μαζί και της Ελλάδος στην οποία προβλέπεται μετά έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ στο 0,6%. Το ζητούμενο πλέον για τη χώρα δεν είναι οι κίνδυνοι από την οικονομία, όσο ο κίνδυνος από ένα πολιτικό ατύχημα που μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε ανεξέλεγκτες περιπέτειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου