Σελίδες

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Οι ακροβάτες του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταία ακούσαμε από το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ότι η «ευρωζώνη είναι μια κουρελού και το νόμισμα της το ευρώ ένα κουρελόχαρτο», άρα δεν σημαίνει τίποτα και η παραμονή μας στην ευρωζώνη. Ο οικονομολόγος  Γιάννης Τόλιος  είναι ένας από τους γνωστούς εκπρόσωπους του κόμματος της δραχμής και ευρωσκεπτικιστές, ένας εκ των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας του κου Λαφαζάνη. Ο ίδιος μάλιστα είχε πρωτοστατήσει για το «επαχθές δημόσιο χρέος» και την διαγραφή του, με ομιλίες του στις πλατείες των αγανακτισμένων το 2011. Το 30% του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να φύγει από το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.
Τελικά πως είναι δυνατόν δύο εξ αντιθέτου διαφορετικές στρατηγικές να συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα; Εδώ δεν πρόκειται απλά για δύο διαφορετικές απόψεις, που μπορεί να συνυπάρχουν σε κόμματα που λειτουργούν δημοκρατικά και έχουν διαφορετικές τάσεις. Εδώ πρόκειται για δύο διαφορετικές στρατηγικές που αλληλοαποκλείονται μεταξύ τους.  Και εντάξει μέχρι που θα παραμένουν αντιπολίτευση μπορεί να μπορεί να συνυπάρχουν μέσω νεφελωμάτων τύπου «παραμονή στο ευρώ, αλλά όχι πάση θυσία». Όταν όμως γίνουν κυβέρνηση, αν γίνουν ποτέ, τότε δεν μπορεί να συνεχίζουν να λαϊκίζουν με το «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή».
Ή το άλλο  «δεν χρωστάμε δεν πληρώνουμε το χρέος είναι επαχθές. Επιτροπή λογιστικού ελέγχου». Για να προσδιορίσει λέει πόσο από το χρέος είναι επαχθές! Τελικά ο κος Σταθάκης αποφάσισε χωρίς «επιτροπή ελέγχου» ότι μόνο το 5% του δημόσιου χρέους μπορεί να χαρακτηριστεί σαν επαχθές. Το υπόλοιπο είναι κανονικό χρέος που εκφράζεται με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου!
Καλά, όταν γράφανε το πρόγραμμα τους αυτό δεν το ξέρανε οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ; Θα μου πείτε ψιλά γράμματα. Άλλο είναι να είσαι «υπό αναμονή κυβέρνηση» και άλλο αντισυστημικό κομματίδιο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Έλα όμως τώρα που κάποιοι ρωτάνε: «Πότε είχαμε δίκιο τότε ή τώρα»; Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δια των δηλώσεων του Π. Λαφαζάνη στη τελευταία Κ.Ε. «Τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για απεχθές χρέος της τάξης του 5% και για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς είναι αυθαίρετες, βαθύτατα λαθεμένες και εκτός συλλογικών αποφάσεων, ενώ η αναφορά σε σχέδια Μάρσαλ παραβλέπει ότι αυτά τα σχέδια είχαν βαθύτατα αντιαριστερό προσανατολισμό και χρησιμοποιήθηκαν για τον αμερικάνικο έλεγχο της Δυτ. Ευρώπης και της Ελλάδας» δείχνει ότι  δεν σκοπεύει να υποστείλει τον ταξικό αγώνα ενάντια στους ρεφορμιστές : Δραγασάκη, Μηλιό και Σταθάκη. Εμείς το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε είναι «καλό κουράγιο σύντροφοι»! Ετσι όμως δεν μπορεί να κυβερνήσετε την χώρα!
Αρτεμάκης Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου