Σελίδες

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Σχολιάζοντας την Επικαιρότητα

Μηνύματα που διαβάζονται ανάποδα

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών μάλλον ανάποδα διαβάζονται από το σύνολο του πολιτικού μας συστήματος. Ή καλύτερα με βάση τις προαποφασισμένες στρατηγικές των κομμάτων, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης μείζονος και ελάσσονος.
Στην συγκυβέρνηση ο νέος κυβερνητικός ανασχηματισμός  μάλλον έχει για στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων εκείνων που μπορεί να αποτελούν αντίπαλο δέος στο λαϊκισμό της αντιπολίτευσης.
Η μείζονα αντιπολίτευση παρά το γεγονός ότι το μήνυμα από τις Ευρωεκλογές δεν ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης, συνεχίζει στην ίδια λογική, της στρατηγικής της ανατροπής της. Μεταφέροντας η ίδια την ανάγκη «βίαιης ωρίμανσης» και της διατύπωσης ενός ρεαλιστικού κυβερνητικού προγράμματος  για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι η επιτροπή προγράμματος, μαθαίνουμε, του κ. Γ. Δραγασάκη παρέδωσε το έργο της. Όμως αν θα συζητηθεί ή θα δημοσιοποιηθεί ουδέν νεώτερο. Μάλλον οι ασυμφωνίες των τάσεων δεν επιτρέπουν την δημοκρατική πληροφόρηση των πολιτών για τις κυβερνητικές θέσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως φάνηκε και στη τελευταία ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεντροαριστερά - το μετέωρο βήμα του Πελαργού

Η Κεντροαριστερά θυμίζει περισσότερο την ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Tο μετέωρο βήμα του Πελαργού».
Κατακερματισμός  και  πολυδιάσπαση, ενώ η δυνατότητα συνεννόησης της μεταφέρεται εκ νέου μετά τα συνέδρια της ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ το Φθινόπωρο. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα θεσμικά κόμματα οριστικά την στρατηγική τους για το εγχείρημα της ενότητας και την ανάγκη ή μη πολιτικού φορέα με χαρακτηριστικά συνομοσπονδίας σε πρώτη φάση.  Αυτό δεν μπορεί να σύρεται επ’ αόριστο, γιατί το βασικό είναι οι πολιτικές και η διαμόρφωση της στρατηγικής για το μέλλον της χώρας στη μεταμνημονιακή περίοδο.
Κρίσιμα θέματα είναι:
-Η διαπραγμάτευση και βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η παραγωγική ανασυγκρότηση και το παραγωγικό πρότυπο στα πλαίσια της νέας παγκοσμιοποιημένης αγοράς και των αλλαγών που έχουν συντελεστεί στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας.
-Ο τρόπος οργάνωσης του κράτους  στην δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό σύστημα - κράτος πρόνοιας.
-Η εξασφάλιση στα παραπάνω θέματα της ελάχιστης συμφωνίας και εθνικής συνεννόησης μεταξύ όλων των δημοκρατικών κομμάτων.
Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες και όχι οι γραφικότητες και οι λαϊκισμοί των κομμάτων, τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς.
Το ιδρυτικό συνέδριο  ενός νέου κόμματος
Το Ποτάμι ξεκίνησε σαν προσπάθεια να εκφράσει το νέο στην πολιτική σε σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα. Στις γραμμές του υπάρχουν αξιόλογοι πολίτες με πιο έντονη την αναγνωσιμότητα του επικεφαλής του, του Σταύρου Θεοδωράκη σαν Δημοσιογράφου   και όχι σαν πολιτικού προσώπου.
Μετά  την επιτυχή εμφάνιση στις Ευρωεκλογές και την εκλογή δύο Ευρωβουλευτών σήμερα επιχειρεί το βασικό βήμα, που είναι το ιδρυτικό του συνέδριο το οποίο νομίζω ότι αποτελεί το αποφασιστικό βήμα διαμόρφωσης των αρχών του και των βασικών πολιτικών του κινήματος.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου  και ασφαλώς οι αποφάσεις του ενδιαφέρουν το σύνολο της Κεντροαριστεράς, παρά τις επαμφοτερίζουσες απόψεις στο πού ανήκει. Πιστεύω ότι σίγουρα βρίσκεται προς το Κέντρο με τις μέχρι σήμερα πολιτικές και αρχές του, όπως έχουν διατυπωθεί από στελέχη του. Μένει να το επιβεβαιώσουν οι ίδιοι με το «μανιφέστο» που θα ψηφίσει το ιδρυτικό τους συνέδριο.

Να το κάνουμε όπως ο Ρέντζι

Ο Ματέο Ρέντζι παρά τα αρνητικά σχόλια που υπήρξαν αρχικά, στο χειρισμό της κυβέρνησης Λέττα μετά την ανάληψη από μεριάς του της αρχηγίας στο Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, φαίνεται   να διαθέτει σαφή στρατηγική, τόσο για την χώρα του με το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων των 1000 ημερών «τις αλλαγές - μεταρρυθμίσεις θα τις κάνουμε γιατί εμείς τις θέλουμε και όχι επειδή μας τις ζητούν άλλοι», όσο και για την Ευρώπη, στην προεδρία της οποίας ετοιμάζεται η Ιταλία να διαδεχθεί την Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
«Ή η Ευρώπη αλλάζει την κατεύθυνση της πορείας της ή δεν υπάρχουν δυνατότητες Ανάπτυξης και Μεγέθυνσης», δηλώνει.
Καμία σταθεροποίηση είναι δυνατή εάν υπάρχει ανεργία, για να συμπληρώσει ότι «την συνθήκη παραβιάζουν εκείνοι που βλέπουν μόνο την Σταθερότητα χωρίς την Ανάπτυξη». Ολοκληρώνοντας «Ζει στο Άρη όποιος σκέπτεται  ότι το gap δημοκρατικότητας καλύπτεται υποδεικνύοντας τον κ. Junker».
Μήπως θα πρέπει και οι δικοί μας πολιτικοί, να «κάνουν όπως ο Ρέντζι», να αφήσουν το λαϊκισμό και να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα;

Εθνική Ελλάδας γεια σου!!

Σημαντική η επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος ποδοσφαίρου  με την πρόκριση της στους 16 του παγκόσμιου της Βραζιλίας.
Πέρα από τις γνωστές υπερβολές δημοσιογράφων και κοινού, περί «πολυμήχανων Ελλήνων» και άλλα, πραγματικά οι ποδοσφαιριστές και ο προπονητής της εθνικής δικαιούνται ένα μεγάλο μπράβο, τόσο για το αποτέλεσμα, δηλαδή την πρόκριση, όσο και για την αγωνιστική απόδοση τους μέσα στο γήπεδο. Αυτό δεν πρέπει να μην μας αφήνει να βλέπουμε ότι ο δρόμος του Ελληνικού ποδοσφαίρου για να φτάσει στα ποιοτικά στάνταρ του ποδοσφαίρου των άλλων μεγάλων ποδοσφαιρικών χωρών της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής είναι πολύ μακρύς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου