Σελίδες

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Τι δείχνει ο κόκκινος συναγερμός στις αγορές τις τελευταίες μέρες

Οι αναταράξεις στις χρηματιστηριακές αγορές είχαν στο επίκεντρο την χώρο μας που αρκετοί της χρεώνουν και την ευθύνη για αυτές στις διεθνείς χρηματαγορές;
Είναι δυνατόν έστω και μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, «να αποδεσμευτεί από την επιτήρηση της τρόικα», μια οικονομία του μεγέθους της Ελλάδας να είναι η αιτία των αναταράξεων στις τελευταίες μέρες στα διεθνή χρηματιστήρια; Ή απλώς αποτελεί την αφορμή και  από πίσω κρύβονται οι πραγματικοί λόγοι των τελευταίων εξελίξεων; Με βάση τους διεθνείς αναλυτές οι πραγματικές αιτίες της πτώσεις των χρηματιστηρίων στις τελευταίες μέρες είναι οι αβεβαιότητες των αγορών από την ασθενική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό το μαρτυρούν τρείς παράγοντες οι μειωμένη της κατανάλωση στις ΗΠΑ η συγκρατημένη ανάπτυξη της Κίνας που εκφράζεται με την πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου και της τιμής του στις διεθνείς αγορές. Όσο μικρότερη η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου τόσο μικρότερη η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Όμως οι αβεβαιότητες των αγορών είναι στραμμένες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Ευρωζώνη, με την ασθενική ανάπτυξη που κινείται πολύ κοντά στο μηδέν. Με την ατμομηχανή της, την Γερμανία το «εξαγωγικό της θαύμα» να κινείται σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, την Γαλλία να σαρώνει τους δείκτες του Μάαστριχτ και να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την Ιταλία με το τεράστιο χρέος και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αβεβαιότητες αυτές οδηγούν τις χρηματαγορές σε μαζικές ρευστοποιήσεις assets και μετοχών, προτιμώντας την ρευστότητα εν ανά μονή των εξελίξεων ιδιαίτερα όσο αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.
Αυτές φαίνεται να είναι οι πραγματικές αιτίες των αναταράξεων στα διεθνή χρηματιστήρια, με αυτό της Αθήνας να γνωρίζει μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη και υποχώρηση κάτω από τις 900 μονάδες, παράλληλα με την εκτόξευση των spreads των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που οι αποδόσεις τους σήμερα άγγιξαν το 9%. Αυτό ήταν το προανάκρουσμα προς όλες τις κατευθύνσεις στο εσωτερικό ότι η Ελληνική Οικονομία είναι ακόμα (παρά την σταθεροποίηση της) πολύ εύθραυστη για λεονταρισμούς.        


artemakism@ameksa.gr        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου