Σελίδες

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Τζων Μέυναρντ Κέυνς




Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος Φιλελεύθερος Έλληνας πολιτικός  της Νεώτερης Ιστορίας μας.
Ψαχουλεύοντας την προσωπική του βιβλιοθήκη 7177 τίτλοι βιβλίων, που φυλάσσεται σε ξεχωριστεί αίθουσα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, μπορείς να καταλάβεις ότι ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός ήταν μέσα στην κίνηση των νέων ιδεών για την εποχή του. Είναι σημαντικός ο αριθμός από τα βιβλία του John Maynard Keynes που υπάρχουν στην συλλογή του. Όταν ακόμα ο Κέυνς δεν ήταν τόσο γνωστός. Ξεχώρισα λοιπόν δύο σημαντικά βιβλία του από την βιβλιοθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου το The economic consequences of the peace/ London Macmillan 1920 (Οι Οικονομικές συνέπειες της Ειρήνης) και A revision of the Treaty: being a sequel to the economic consequences of the peace / London Macmillan 1922 (Για μια αναθεώρηση της Συνθήκης: είναι μια συνέχεια για τις οικονομικές συνέπειες της ειρήνης).
Και τα δύο βιβλία έχουν γραφεί στο τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και αφορούσαν τις πολύ βαριές αποζημιώσεις που επιβλήθηκαν από τους συμμάχους στη Γερμανία και τις προειδοποιήσεις του Keynes στο που μπορούσαν να οδηγήσουν.
Γιατί τα γράφεις αυτά θα ρωτήσει κάποιος; Για τον απλό λόγο ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος αν διαπραγματεύτηκε με τόση μεγάλη επιτυχία για τα εθνικά συμφέροντα και τις τύχες της χώρας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πριν την  Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, ήταν γιατί δεν είχε «αυταπάτες» σαν κάποιους σημερινούς και γνώριζε σε βάθος τους διεθνείς συσχετισμούς όπως επίσης τις ιδέες που κυοφορούσαν στην διεθνή σκακιέρα. Όπως ήταν και αυτές του τότε νεαρού Άγγλου Οικονομολόγου πολύ πριν την παγκόσμια αναγνώριση του και την «Κεϋνσιανή Επανάσταση» στην Οικονομία.

artemakism@ameksa.gr       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου